2009. augusztus 20., csütörtök

Közeleg az iskola...

... és vele együtt ezer aggodalom a szülőkben... Mammka és Juhizs bejegyzéseit olvasva aggódni kezdtem a gyerekeimért, megint egyedül kell hagynom őket. Nem itthon, én mindig itt várom őket, hanem az utcán. Minden nap úgy vártam őket, olyan aggódva, mintha a világ másik feléről térnének haza, folyton figyelve az órát, mikor lépik át azt az időhatárt, amikortól aggódjak. Egyetlen ilyen eset volt, azért, mert nem állítottam át az órát... hihi! Jellemző...

De most újra kezdődik. Ráadásul külön épületbe jár a két gyerek, Hanna messzebbre, és nincs kis barátnéja, akivel együtt bandukoljon, hiába mondom neki, hogy mindegy, ki az, akaszkodjon rá és kész. Meghatározott útvonalon közlekedhetnek csak, ha eltérnek attól, nem találok rájuk, ha netán eléjükmennék. Hanna tanítás után átmegy a "nagyiskolába" ebédelni, onnan együtt mentek a zeneiskolába Jakabbal, majd haza. Jakab nagyfiúként nem örült, hogy a húgát kell kísérgetnie, de mindig elmondtam neki, mennyire értékelem ezt az erőfeszítést tőle, és mennyire megnyugtat, hogy együtt vannak.

Néha mégis egyedül kellett hazajönnie Hannának, ilyenkor újra meggyőzött egy-egy esemény, hogy nem szabad ezt hagynom...nagylányok kiverték a kezéből az uzsonnáját, fiúk szólongatták...

Mi lesz idén??? Egyre rosszabb a világ állapota, a közbiztonság, a fiatalok viselkedése... Azt hiszem, folyton együtt kell mászkálniuk, Jakab ki fog akadni, de muszáj...

Ezenkívül újra és újra átvesszük, mit kell tenni bizonyos helyzetekben. Rémálmom a megbecstelenítés... rengeteg szó esik róla itthon, hogy tudják, mi az és hogyan kell védekezni ellene. Egy 2007-ben megjelent Ébredjetek!-cikk nagyon szuper tanácsokat ad, három fő lépésben: 1. Te magad védd meg elsősorban a gyermekedet a megbecstelenítéstől, 2. kellőképpen világosítsd fel, és 3. taníts meg neki néhány alapvető dolgot, hogy miként védheti meg magát.

Egy döbbenetes rész a cikkből:

"A MEGBECSTELENÍTŐK TAKTIKÁJA

Egy megbecstelenítő valószínűleg elég agyafúrt ahhoz, hogy ne alkalmazzon erőszakot az áldozataival szemben. Ehelyett talán fokozatosan csábítja el a gyerekeket. Először kiszemekli az áldozatát, gyakran egy olyan gyermeket, aki látszólag sebezhető és megbízik másokban, így viszonylag könnyen irányítható. Majd különleges figyelmet szentel neki. Lehet, hogy megpróbálja elnyerni szüleinek a bizalmát is. A molesztálók általában nagyon értenek ahhoz, hogy őszinte érdeklődést színleljenek a gyermek és a családja iránt.
Idővel a molesztáló úgymond felkészíti a gyermeket a megbecstelenítésre. Egyre többször érinti meg a gyermeket, ártalmatlannak tűnő módon fejezi ki a vonzalmát iránta, játékosan birkózik vele és megcsiklandozza. Talán ajándékokkal halmozza el, és kezdi egyre inkább elválasztani a barátaitól, a testvéreitől és a szüleitől, hogy egyedül lehessen vele. Bizonyos idő elteltével esetleg arra kéri a gyermeket, hogy legyenek kis titkai a szülei előtt, például ajándékokkal vagy jövőbeni kirándulások terveivel kapcsolatban. Ezzel ataktikával előkészíti az utat a megrontáshoz. Amikor a megbecstelenítő személy elnyerte a gyermek és szülei bizalmát, akkor készen áll arra, hogy megvalósítsa, amit kitervelt.
Ahogy erről már volt szó, valószínűleg inkább ravaszságot vet be, semmint erőszakot. Talán kihasználja a gyermek természetes kíváncsiságát, mely a szexualitásra irányul, felajánlva, hogy a "tanára" lesz, vagy azt javasolhatja, hogy játsszanak egy olyan "különleges játékot", amelyről csak ők ketten tudnak. Előfordulhat, hogy pornográf anyagokat mutat a gyermeknek, hogy normálisnak tüntesse fel az ilyen viselkedést.
Miután megrontotta a gyermeket, mindent megtesz azért, hogy áldozata ezt ne mondja el senkinek. Sokféle taktikához folyamodhat, többek között megfenyegetheti, zsarolhatja és hibáztathatja a gyermeket, vagy ezeket együttesen is bevetheti. Például ezt mondhatja:"Ez a te hibád! Nem szóltál, hogy hagyjam abba!" Még ezt is hozzáteheti:"Ha megmondod a szüleidnek, ők hívják a rendőrséget, és engem örökre börtönbe zárnak!" Vagy talán ezzel fenyegetőzik:"Ez a mi titkunk. Senki sem fog hinni neked, ha elmondod. Ha a szüleid valaha is megtudják, bántani fogom őket!"Határtalan azoknak az agyafúrt és gonosz módszereknek a száma, amelyeket az ilyen személyek bevethetnek."

Ezeket olyan személyek elmondása alapján állították össze, akik bántottak gyermekeket. Így már érthető, miért kell felvilágosítani a gyerekeinket, legyenek tisztában mindenféle kényes témával és fogalommal, és miért kell állandóan figyelni őket, kérdezgetni, meséltetni, folyton a szeretetünkről biztosítani őket... Higgyétek el, muszáj ezzel foglalkozni! Egy elítélt gyermekmolesztáló ezt mondta:"Engedj a közelembe egy gyereket, aki semmit sem tud a szexről, ő lesz a következő áldozatom." Hátborzongató...! Ne hagyjuk!

Ha valamelyikőtök szeretné ezt a cikket elolvasni, szívesen elküldöm! Az oldalsávban megtaláljátok a címemet!

7 megjegyzés:

Szera írta...

Ez most így, elég hátborzongatónak tűnik..., de teljesen megértem az aggódásaidat és azt, hogy segíteni szeretnél az idézettel.
Tudom, hogy a felnőttek érzelmi zavarai mögött, legyen az depresszió, pánikbetegség, kényszerek, nem szervi eredetű eszméletvesztések mögött sokszor a gyermekkori megbecstelenítés áll.
Bárcsak minden gyerek el tudná kerülni...

Cila Zzy írta...

Off!

Ida13 írta...

Húúú, ne is mondd! Bennem is ott a rettegés a gyerekeimet illetően! Különösen amikor egy-egy felnőtt ember sokat vigyorog a gyerekre , majd megjegyzi, hogy milyen szépek. Szerintem én sem vagyok teljesen normális,hogy ilyenkor a pedofília is az eszembe villan azonnal.
Szeretném,ha elküldenéd a cikket végig.Köszi.

Edina írta...

Szia! Nézz be hozzám egy limonádéra! :) Hátha sikerül aggódásodat egy pillanatra elfelednek :)

orsolya vanessza kiss írta...

SZia!

VAn kedved egy kreatív alkotó játékra?

A blogomban minden részletet megtalálsz :)

köszönöm: vanessza.

thia írta...

Szia!
Limonádé-díjat kaptál, kérlek nézz be hozzám, és játssz velünk!
http://timkee.blogspot.com

Erika írta...

Ida! Ha írsz egy emilt, küldd el a címed és postázom neked!

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...