2009. augusztus 17., hétfő

Játék


Lidércke játszani hívott, másoljam be az éppen olvasott könyvből a 161. oldal ötödik mondatát.
Mivel nem egy könyvet olvasok, mindig többet egyszerre, bemásolok párat, ha nem baj...
De mivel így látszólag nem sok értelme van a játéknak, bemásolok egy-egy kedvenc vagy számomra elgondolkodtató mondatot is.

Naponta terítéken van a Biblia:
–"Küldj ki férfiakat, hogy kémleljék ki Kánaán földjét, amelyet Izrael fiainak adok." – ennek így nem sok értelme van, adok egy kis körítést: 4Mózes 13. rész.
–"Jehova így szólt Illéshez: Menj ki, állj meg a hegyen Jehova előtt!
És íme, Jehova elvonult arra, és egy nagy és erős szél hegyeket szaggatott és szirteket tördelt Jehova előtt.(Jehova nem volt a szélben.) A szél után rengés következett.(Jehova nem volt a rengésben.) A rengés után tűz jött.(Jehova nem volt a tűzben.) A tűz után pedig egy nyugodt és halk hang hallatszott..." (1Királyok 19:11,12) Jehova Isten végtelenül kedves és szelíd, nem akar elrettenteni minket, hanem gyengéden, mint egy apa, megközelíthetővé teszi magát bárki számára. Olyan jó ez!

A gyerekekkel a Tanulj a Nagy Tanítótól! c. könyvet olvassuk, mindig az aktuális témakörben.
–"Péter később nagyon megbánta, hogy megtagadta Jézust."
–és a közeledő iskolakezdéssel aktuálissá váló témakör: Szabad-e verekedni?
"Mit tegyünk, ha látunk másokat verekedni? Állást foglaljunk valamelyik fél mellett? A Biblia rávilágít, mit helyes tennünk. Keresd ki a Példabeszédek könyve 26:17-es versét! Így szól: "Mint aki ebet ragad fülön, olyan az a járókelő, aki dühbe gurul a veszekedésen, amelyhez nincs is köze" Mi történne, ha megfognád egy kutyának a fülét? Fájna neki és feléd kapna, nem? Minél inkább próbálkozna megszabadulni, te annál szorosabban fognád a fülét, és ő annál idegesebbé válna. Ha elengednéd, biztosan megharapna. De hát nem tudsz ott állni és örökké fogni a fülét, igaz? Na, éppen ilyen bajban lennénk, ha belekeverednénk mások verekedésébe. Talán nem is tudjuk, ki kezdte, vagy hogy miért verekednek. Tegyük fel, hogy valaki ver egy másik személyt, de az talán ellopott tőle valamit. Ha segítenénk annak, akit vernek, egy tolvajnak segítenénk. Ez nem lenne jó, ugye? Akkor hát mit tegyél, ha verekedést látsz? Ha az iskolában látod, azonnal szólhatsz egy tanárnak. Ha nem az iskolában verekednek, odahívhatod apukádat, anyukádatvagy egy rendőrt. Bizony, még ha mások verekedni akarnak is, nekünk békésnek kell lennünk. Jézus igaz követői mindent megtesznek, hogy ne keveredjenek verekedésbe. Ezzel azt bizonyítják, hogy szilárdan kiállnak amellett, ami helyes. A Biblia szerint Jézus tanítványa "ne harcoljon, hanem legyen mindenkihez gyöngéd"(2Tim.2:24)."

A Tartsátok meg magatokat Isten szeretetében! c. könyvet együtt tanulmányozzuk a gyülekezettel:
"Eszünkbe juthat Jakab tanítvány figyelmeztetése is: "Ha valaki úgy véli magáról, hogy követi az imádat formáját, de nem zabolázza meg a nyelvét, hanem továbbra is ámítja a saját szívét, annak hiábavaló az imádati formája"(Jakab 1:26)."
Háááát, ehhez nem is kell hozzáfűznöm semmit, eléggé érthető...

A nyári kongresszuson kaptunk egy új könyvet, amit már sikerült végre elkezdenem, bár lassan haladok...: Alaposan tanúskodj Isten Királyságáról! Kedvenc könyvemet, az Apostolok cselekedeteit segít jobban megismerni, ez az egyik legizgalmasabb könyv a Bibliában. Ez a könyv pedig segít felismerni, hogyan és kinek a segítségével végezték a munkát a keresztények az első században, és hogyan utánozhatjuk őket.
–"Ezek minden bizonnyal a nap legcsendesebb, ám legforróbb órái voltak, amikor sokan szünetet tartottak a munkájukban, hogy egyenek és pihenjenek." Áldott jó szieszta...! Itt arról ír egyébként, hogy Pál apostol ezeket az órákat (11-től 4-ig) használta ki, hogy tanítson egy efézusi iskola előadótermében, miután 3 hónapon át a zsinagógában próbálkozott.
Arra gondoltam, Pál apostolt mindenki ismeri, a "pálfordulás" kifejezés kapcsán, erről választottam ki egy részt:
–"Ahogyan már láttuk, amikor Jézus megállította Sault a Damaszkuszba vezető úton, nem azt kérdezte tőle, hogy "miért üldözöd a tanítványaimat?", hanem azt, hogy "miért üldözöl engem?"(Csel 9:4). Igen, amikor a követői próbákon mennek át, azt Jézus maga is átérzi (Máté 25:34-40,45). Ha rosszul bánnak veled a Krisztusba vetett hited miatt, biztos lehetsz benne, hogy Jehova és Jézus tisztában van a helyzeteddel(Máté10:22,28-31). Lehet, hogy egy próba nem szűnik meg azonnal. Ne feledd, hogy Jézus tudta, hogy Saulnak köze volt István halálához, és azt is látta, amikor kivonszolta a hűséges jeruzsálemi tanítványokat az otthonaikból(Csel 8:3). De akkor Jézus nem lépett közbe. Azonban Jehova Krisztus által megadta az erőt Istvánnak és a többieknek, hogy meg tudják őrízni a hűségüket. Te is ki tudsz tartani az üldözés alatt, ha: 1. elhatározod, hogy bármi történjen is, lojális maradsz; 2. segítséget kérsz Jehovától (Fil 4:6,7); 3. Jehovára hagyod a bosszút(Róma 12:17-21); 4. bízol abban, hogy Jehova megadja a kitartáshoz szükséges erőt, míg jónak nem látja megszüntetni a próbát(Fil 4:12,13)."

És egy vicces könyv, amit újraolvasok, Paul Watzlawick: A helyzet reménytelen, de nem súlyos. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne boldogtalan lenni... nem, ez vicc! valójában abban segít, hogy az ellenkezőjét érjük el, rájöjjünk, hova vezetnek a mindennapos hülye gondolataink... Ám egy hibája van: 108 oldalas... Így marad egy saját magam választott rész:
– "Szeretve lenni mindig is titokzatos dolog: kérdezősködni, hogy tisztábban lássunk, nem ajánlatos. A másik fél a legjobb esetben egyáltalán nem tudja megindokolni szerelmét; rosszabb esetben pedig olyan indokra fog hivatkozni, amelyet ön eddig nem tartott a legvonzóbb tulajdonságának; pl. egy anyajegyre az ön bal vállán. Hallgatni ez esetben is arany. Most már világosabb, hogy mit tanulhatunk ebből témánk szempontjából. Ne fogadja el egyszerűen hálásan azt, amit az élet(nyilvánvalóan ugyancsak szeretetreméltó) partnere révén nyújt önnek. Rágódjék. A kérdés viszont, hogy miért, saját magának tegye fel, ne neki, hiszen partnerének bizonyára van valami hátsó gondolata. Azt pedig semmiképpen sem fogja elárulni önnek."

Hát lenne még, de már fáj a kezem(ti meg felsóhajthattok...).
Továbbadjam? De kinek? Már talán járt mindenkinél... Legyen Szera, Kisvic, Nagycsili, Hordosv, Julcsi, és még egy Julcsi – hopp, ez több is lett! Nem baj, amúgyse tartottam be a szabályokat...

6 megjegyzés:

Ledorka írta...

Köszönöm, hogy kezedet nem kímélve játszottál. :))

Kisvic írta...

Kedves invitálás! :-)) Ér a zártkörű blogomra is? (Most lázasan a közelgő programomra készülök, amikor csak lehet, úgyhogy a WL 2008-t bújom lelkesen ami a gépen van, ugye :-))) A többi pedig a szokásos heti ütemterv szerinti, ill. az új könyv.

Eszti írta...

Elgondolkodtattak a könyvidézeteid. A Tanulj a Nagy Tanítótól c. könyvre rákerestem a neten, mivel nem hallottam még róla. Kicsit zavar a tartalmi összegzésében és a címben is, hogy úgy tűnik, mintha a könyv Jézust csupán erkölcsi alapon akarná értelmezni, és példaként állítani a gyerekek meg a szülők elé. Ha keresztény könyv, akkor Jézust, mint Megváltót kellene hirdetnie, hiszen egyedül a megváltásban nyernek értelmet a jó cselekedetek. Keresztény szülőkként nem csupán helyes életre, hanem Istennek tetsző életre kell nevelnünk a ránk bízott gyerekeket. Istenhez pedig csak Jézus Krisztuson keresztül vezet az út- ezt kellene hirdetnie ennek a gyerekkönyvnek is, hiszen az ember újjászületés nélkül képtelen jó cselekedetre, bármennyire is erőlködik. Remélem nem zavartalak vagy bántottalak meg a soraimmal. Nem ez volt a szándékom, hanem leírni a poszttal kapcsolatos gondolataimat. Remélem nem baj.

Szera írta...

Kedves Eszti!
Ez a könyv - mivel én is ismerem - , pontosan azt tanítja meg a gyerekekkel, hogy mi az Istennek tetsző élet, hiszen "a hit, halott cselekedetek nélkül".
Teljesen igazad van: Istenhez csak Jézus Krisztuson vezet az út! Hiszen ő az út, az igazság, az élet!
21 évet dolgoztam gyerekek között, nekik nagyon fontos, hogy értsék az erkölcsi értékeket, de az ő szintjükön kell elmagyarázni... :)
Szép napot neked!

Erika írta...

Örülök, ha elgondolkodtatott, ez volt a cél!
Talán így bemutatni egy könyvet nem lehet, mert tényleg csak felületes és átfogó képet kapsz róla. Itt letölthető hangoskönyvként, de látható a tartalomjegyzéke is!

http://www.jw.org/index.html?option=QrYQZRQVNlBBX

Így már talán jobban látszik, hogy mélyebb témákkal is foglalkozik, a gyerekek értelmi szintjéhez alakalmazkodhat közben a szülő, de nagyon fontosnak tartom, hogy csecsemőkortól a szívükbe ültessük az igaz Isten szeretetét. És ebben remek segítség ez a könyv! Szívesen megmutatnám "élőben" is...

Eszti írta...

Szera, kiseri, köszi, hogy reagáltatok, közelebbről is megvizsgálom ezt a könyvet.:) További szép napot mindenkinek. :)

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...