2014. július 31., csütörtök

Heti ötlet - Erdei séta feladatokkal tarkítva

A hegyekben nőttem fel, rengeteget kirándultunk a családommal. Most az Alföld szélén élek majdnem két évtizede, és még mindig nem szoktam meg, hogy itt nincsenek lejtők és emelkedők :) De vannak erdők, itt mellettünk nem is akármilyen: egy pusztai tölgyes. Sokat járunk ki, csend van, finom erdőillat, és csupa érdekeset látni. Sajnos a játszótér évek óta lepukkant, pedig jó lenne a gyerekeknek a friss levegőn mozogni.
De a gyerekek legnagyobb szórakozása úgyis a naaaagy séta :) Jólesik céltalanul, csak komótosan végigmenni a tanösvényen, figyelve a kidőlt fákat, a madarakat, netán az előttünk átsuhanó őzcsapatot... botokat és makkokat gyűjteni, gyalogszedret szemezgetni....
De mehetünk előre kitervelt szándékos feladatokkal is, a honlapon letölthető két tanösvényfüzettel.
A melegtől zsibbadt fejecskékre való tekintettel most én készítettem a gyerekeknek egy egyszerű feladatlapot: a mi erdőnkben megtalálható élő és élettelen dolgokat kellett megkeresniük egy lap alapján, összegyűjteniük, majd picit beszélgettünk volna róluk.
Annyira zsibbadtak voltak, hogy csak Hannának volt kedve hozzá, a többiek hamar feladták :) Hanna lelkesen keresgélt, közben fotózott, kérdezett, vizsgálódott. És sok szép képet készített :)
Egyik fiú magabiztosan indult neki a feladatlapnak, mondván ez olyan könnyű, hát tessék itt egy kavics... Öööö.... Vagy itt? Itt nincs is kavics!! :) Úgy tűnik, az erdős sztyeppén hiánycikk a kavics :)
Vittem még üres lapokat is és zsírkrétát, hogy lenyomatot készítsenek a fatörzsekről, ez kicsit jobban tetszett nekik :) sajnos erről nem készültek képek....
Körbeölelték a híres Basafát is, a környék legöregebb tölgyfáját...






Ha kedvet kaptatok egy nyári erdei sétához, javaslom nektek is, hogy nézzetek utána a honos növényeknek, állatoknak, az erdő történelmének, így sokkal színesebb lesz a családi kirándulás! Ne felejtsetek el kosárkát vagy zacsikat vinni a gyűjtött kincseknek :)

Nincsenek megjegyzések:

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...